Tomas Ross
© Iona Hogendoorn

Tomas Ross

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. In 1979 debuteerde Ross met het kinderboek Loch Ness – mythe of werkelijkheid . Niet lang daarna volgde onder het pseudoniem Tomas Ross zijn eerste thriller, De honden van het verraad (1980).
Ross schreef sinds de vroege jaren tachtig tientallen romans, onder meer over het Englandspiel, de Greet Hofmans-affaire, de val van Srebrenica, de dood van Mathilde Willink en de moord op Pim Fortuyn. Het is niet verwonderlijk dat Ross, zoon van een oud-verzetsman en pionier van de BVD, veel van zijn verhalen ontleent aan de Tweede Wereldoorlog en aan de activiteiten van de geheime inlichtingendienst. Drie van zijn romans werden bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller: Bêta (1987), Koerier voor Sarajevo (1996) en De zesde mei (2003).
Samen met Maj Sjöwall, beroemd door de samen met haar man Per Wahlöö geschreven internationaal vermaarde politiereeks, schreef Ross in 1991 De vrouw die op Greta Garbo leek , een roman die wereldwijd werd vertaald. In 1989 was hij een van de initiatiefnemers voor de Maand van het Spannende Boek en de Nederlandse thrillerprijs, De Gouden Strop. Recente thrillers van Tomas Ross zijn Blonde Dolly (2019), De Indië-trilogie (2021), Indisch Requiem (2021), De man zonder gezicht (2022), Poetins dochter (2023) en Het D-day complot (2024).

Als scenarist is Ross bekend van de tv-series De Brug (1990) en Wij Alexander (1998). Ross werkte samen met Theo van Gogh aan de verfilming van De zesde mei , de roman over de moord op Pim Fortuyn. In 2010 won Ross, samen met Karin van der Meer, de Zilveren Krulstaart voor hun vierdelige televisieserie Bernhard, schavuit van Oranje . In 2012 volgde de serie Beatrix, Oranje onder vuur .

Artikelen over Tomas Ross