De ‘9-to-5’ van redacteur Marieke Soons

In de ‘9-to-5’ van delen we elke twee maanden de agenda van een van de collega’s van Uitgeverij Cargo. Redacteur Marieke Soons trapt af!


Redacteur commerciële non-fictie Marieke Soons (43) deed een master Literatuurwetenschappen in Utrecht, liep stage bij een uitgeverij en heeft vervolgens nooit meer het mooie uitgeefvak verlaten. Ze woont samen met haar kinderen van 7 en 3 jaar, en leest op dit moment dus voornamelijk prenten- en jeugdboeken. In haar vrije tijd trapt Marieke vaker dan haar lief is in het valletje van de Insta reels… maar soms leidt dit tot hele leuke boekprojecten! 


Agenda

06.30 – De wekker gaat. Ik spring onder de douche terwijl het huis nog in rust is… heerlijk! 

08.30 – De kinderen zijn afgeleverd op de opvang en op school. Time to hit the road. 

10.00 – Via flinke omzwervingen met verschillende vervoersmiddelen – nadeeltje van forenzen vanuit een dorp naar Amsterdam centrum – zit ik eindelijk geïnstalleerd achter mijn laptop met een kopje koffie. Mijn mail heb ik gelukkig in de tram al bijgewerkt. 

11.00 – Samen met mijn collega’s van de redactie bekijk en redigeer ik de eerste versie van een binnengekomen manuscript. Is de opbouw goed, zijn we blij met de toon? 

12.30 – lunch! We slalommen tussen de toeristen door naar de supermarkt op het Museumplein voor brood en beleg. 

14.00 – Onze collega van productie mailt: het boek van een van onze Nederlandse auteurs is binnen van de drukker! Ik app een fotootje en de auteur komt meteen langs om er eentje op te halen. Altijd een heel bijzonder moment.

16.45 – De rest van de dag besteed ik aan het schrijven van teksten voor onze zomeraanbieding. Dan klap ik mijn laptop dicht en stort ik mij in de file. Ik ben blij dat ik morgen een dag thuiswerk.    

20.30 – De kinderen slapen en ik stuur nog een paar appjes aan een aantal auteurs. Ook benader ik via Insta een mom influencer die ik al een tijdje volg, of ze een keer wil sparren over een boek. Spannend!

23.00 – Ik ga naar bed en lees nog een paar bladzijden in Erfstuk van Carmen van Geffen, een roman over de zoektocht van de auteur naar haar Indische verleden. Prachtig en bij vlagen herkenbaar.