sluiten

GNM Meesterprijs voor Tomas Ross

14 november

Zaterdagavond 24 november krijgt thrillerauteur Tomas Ross de GNM Meesterprijs uitgereikt voor zijn bijdrage aan het Nederlandstalige thrillergenre.

Tomas Ross verdient de GNM Meesterprijs, omdat hij, naast zijn unieke en onomstreden oeuvre, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het spannende boek in Nederland. Zijn thrillers, die veelal hun oorsprong vinden in de politieke werkelijkheid, onderscheiden zich door grondig onderzoek en een verrassende afwisseling van feit en fictie. Hij heeft daarmee een genre ontwikkeld dat uniek is voor ons taalgebied.

Ross krijgt de prijs overhandigd tijdens de borrel voorafgaande aan het jaarlijkse Mystery dinner, hét moment waarop de Nederlandse thrillerauteurs elkaar onderling treffen. Hij ontvangt de prijs, een beeldje en de eer, uit handen van Peter Römer, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

Met deze prijs wil het genootschap auteurs eren die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het genre in het Nederlands taalgebied. De prijs wordt toegekend door het bestuur van het GNM, dat naast voorzitter Peter Römer bestaat uit Michael Berg, Linda Jansma, Isa Maron en René van de Meerakker.

De GNM Meesterprijs is in het leven geroepen in 2003 en werd in het jaar van oprichting uitgereikt aan Appie Baantjer. Hij kreeg de prijs voor zijn on-Nederlandse prestatie door met zestig titels en miljoenen verkochte boeken als Nederlandstalige misdaadauteur een enorm groot publiek te bereiken. In 2013 viel de eer te beurt aan Saskia Noort, om zij het pad effende voor een nieuwe generatie thrillerauteurs.

Na de uitreiking is het juryrapport te vinden op de website van het GNM.

Het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) werd in 1986 opgericht op initiatief van auteur Tomas Ross en heeft een netwerkfunctie voor thrillerauteurs van alle denkbare typen thrillers in het Nederlands taalgebied.

Blonde Dolly

Op 31 januari verschijnt Blonde Dolly, de nieuwe thriller van Tomas Ross, waarin hij de coldcase van de bekendste prostituee van Den Haag onderzoekt. Zestig jaar na haar dood is de naam Blonde Dolly nog springlevend. Al decennia zoeken politiemensen en journalisten naar haar moordenaar.