sluiten

Nu al tweede druk van Het vorige meisje!

31 augustus

Debuutthriller van J.P. Delaney overladen met lovende reacties.

De psychologische thriller van Delaney is binnen een week na verschijnen al herdrukt en beland in een wervelwind van lovende reacties.

De bestsellerauteur Lisa Gardner noemde het al “één van de indrukwekkendste thrillers in jaren” en nu is ook Nederland verkocht aan het “verhaal dat je meesleurt vanaf het begin” (Banger Sisters).

Trouw omschreef het boek als “een heerlijk leesbaar debuut.”

Cosmopolitan bestempelde het “een must read” en het Noordhollands Dagblad noemde het “een thriller die je zonder bloed en horror toch op het puntje van je stoel houdt.”

De perfecteburenleesclub besprak het boek en zei: “J.P. Delaney heeft met Het vorige meisje een ijzersterk verhaal geschreven. Zijn taalgebruik is voorbeeldig, beeldend, kernachtig en foutloos. Het vorige meisje is een buitengewoon intrigerende thriller, knap geschreven en origineel opgebouwd. En dat voor een debuut!” Biebmiepje zat op dezelfde lijn: “Je zult maar zo’n debuut weten te schrijven.. Het kroop echt onder mijn huid.”

Voor de Boekboetiek was het boek niet alleen spannend maar op tijden ook frustrerend: “Korte hoofdstukjes, steeds wisselend van perspectief, drijven de spanning snel op en zorgen voor een gejaagd leestempo. Acties van Emma en Jane beginnen door elkaar heen te lopen, ook omdat ze zoveel op elkaar lijken. Uiteindelijk zitten ze zo vast in hun eigen web van leugens en trauma’s, dat ze niet zien wie of wat het op hen gemunt heeft. Als buitenstaander heb je daar natuurlijk wél zicht op en ik had Emma en Jane het liefst door elkaar geschud en hen tot rede gebracht.”

Boekiewoogie omschreef het boek in één zin als: ‘een verraderlijk en koelbloedig geschreven whodunit.’ En: ‘Een prima boek om op een mistroostige dag te lezen. Om scherp te blijven én warm te blijven met al die rillingen die over je rug zullen lopen, zal een kop hete koffie zeker niet misstaan.’

En Adorablebooks vond in Het vorige meisje precies wat ze zocht in een thriller: “Het hele boek zet je ondersteboven en terwijl ik dacht dat ik alles eindelijk door had, bleek ik toch volledig fout te zitten. Dit boek geeft je de spanning die een thriller nodig heeft en ik denk dat ik dat in veel thrillers heb gemist de afgelopen tijd.”

J.P. Delaney  is het pseudoniem van een Amerikaanse auteur. Het vorige meisje is zijn eerste thriller, en zal binnenkort worden verfilmd door Ron Howard (regisseur van de Dan Brown-films).